Seurassa harrastettavien lajien esittely

SAMBO-paini

Historia

20-30 luvulla entisessä Neuvostoliitossa syntynyt itsepuolustuslaji SAMBO oli alussa tunnettu ainoastaan muutamien ammattilaisten keskuudessa. Laji levisi kuitenkin itsekseen maailmalle ja siitä tuli tunnettu urheilulaji jota harjoitetaan 60 eri maassa. Sambopainin syntymäpäivänä pidetään 16. marraskuuta 1938. 

Silloin sitä kutsuttiin vapaamuotoiseksi itsepuolustuslajiksi, sitten vapaapainiksi ja vuonna 1946 siitä alettiin käyttää nimeä SAMBO eli "itsepuolustus ilman asetta".

Vuonna 1966 Filan konferenssissa Yhdysvalloissa itsepuolustuslaji SAMBO nimettiin kansainväliseksi urheilulajiksi.

Marraskuussa vuonna 1972 Riigassa järjestettiin ensimmäinen Euroopan mestaruuskilpailu SAMBOn historiassa johon osallistui edustajia 12 maasta.

60-luvun lopulla japanilaisten judon ja neuvostoliittolaisten sambon harrastajat järjestivät tapaamisen, jossa suurien taitojen osaajat kovalla työllä saivat joukkuevoiton. Judon päivälehti Yhdysvalloissa julkaisi seuraavan pätkän:

"SAMBO on uhka judolle", kirjoitti judon ammattilainen. Toinen judon ammattilainen Donn Dreper kirjoitti: "Judo on ohimennyt taso SAMBOn harrastajille. He oppivat judon todella helposti ja nopeasti. En halua takertua siihen, mutta ihmisten on tiedettävä, että Sambon harrastajat 4-6 kuukauden valmistelun jälkeen pystyivät helposti ottelemaan nelostason ammattilaisten kanssa (heidän ottelemista häiritsi myös pieni sääntöjen poikkeavuus)."

Vielä vuonna 1965 sambopainia harrastivat vakavissaan judon esi-isät, japanilaiset. He pyysivät opetusvideoita Sambon tekniikasta. Tänä päivänä Japanissa toimii menestyksekkäästi Japanilainen Sambo- järjestö.

Klubi SAMBO-2000 on perustettu Helsingissä vuonna 2000. Seurassa on noin 150 jäsentä, suurin osa lapsia ja nuoria. Seura on suurin lajin järjestö Suomessa.

Tekniikka

SAMBOn tekniikka sisältää monia tarpeellisia liikkeitä lukuisista taistelulajeista Neuvostoliiton ajalta. Japanilaisesta Judosta ja Jujutsusta on tarkasti poimittu eri liikkeitä ja sovitettu ja muokattu SAMBOon sopiviksi. SAMBO on suuntautunut urheilu- ja taistelutarkoitukseen.

Sambopaini on sovellettu mahdollisimman realistiseen taistelutilanteeseen, ei vain seisaaltaan vaan myös maassa maaten. Tekniillinen arsenaali on mahdollisimman laaja, mukaan lukien lukot käsiin ja jalkoihin. Lukot kuitenkin sisältävät tietynlaisia rajoituksia. Laaja tekniikkavalikoima seisaaltaan, mukaan lukien kamppaukset, pyyhkäisyt, selän ja kyljen yli heitot jne.

SAMBO - ilmestymishistoria

Videossa on saatavilla suomalainen tekstitys.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.