Seura

Seurassa harrastettavien lajien esittely

SAMBO-paini

Historia
20-30 luvulla entisessä Neuvostoliitossa syntynyt itsepuolustuslaji SAMBO oli jonkun aikaa tunnettu ainoastaan muutamien ammattilaisten keskuudessa. Laji levisi kuitenkin itsekseen maailmalle ja siitä tuli tunnettu urheilulaji jota harjoitetaan 60 eri maassa. Suomessa monet kuulivat kyseisestä taistelulajista siksi, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin harrastaa sitä myös. SAMBO painin syntymäpäivänä pidetään 16.marraskuuta 1938 vuonna. Silloin sitä kutsuttiin Vapaa muotoiseksi itsepuolustuslajiksi, sitten vapaapainiksi ja vuonna 1946 sitä alettiin kutsua itsepuolustuslajiksi nimeltä SAMBO mikä tarkoittaa 'itsepuolustusta ilman asetta'.

Vuonna 1966 U.S.A:ssa, Filan konferenssissa itsepuolustuslaji SAMBO nimettiin kansainväliseksi urheilulajiksi.
Marraskuussa vuonna 1972 Riigassa oli järjestetty ensimmäinen Euroopan mestaruus kilpailu SAMBOn historiassa johon osallistui edustajia 12 maasta.
60-luvun lopulla Japanilaisten judon harrastajien ja Neuvostoliittolaisten SAMBOn harrastajien tapaamisessa jossa suurien taitojen osaajat kovalla työllä saivat joukkuevoiton. Judon päivälehti U.S.A:ssa julkaisi seuraavan pätkän:
-SAMBO on uhka judolle, tämän pätkän kirjoitti judon ammattilainen ja toinen judon ammattilainen Donn Dreper kirjoitti: Judo on ohi mennyt etappi SAMBOn harrastajille. He oppivat judon todella helposti ja nopeasti. En halua takertua siihen, mutta ihmisten on tiedettävä, että Sambon harrastajat 4-6 kuukauden valmistelun jälkeen pystyivät helposti ottelemaan 4-tason ammattilaisten kanssa ( heidän ottelemista häiritsi myös pieni sääntöjen poikkeavuus)
Vielä vuonna 1965 Sambo painia harrastivat vakavissaan judon esi-isät, japanilaiset ja he pyysivät opetusvideota Sambon tekniikasta. Tänä päivänä toimii Japanissa menestyksekkäästi Japanilainen Sambo järjestö.

Klubi SAMBO-2000 on perustettu vuonna 2000, Helsingissä. Seurassa on noin 150 jäsentä, suurin osa lapsia ja nuoria. Seura on suurin lajin järjestö Suomessa.

Tekniikka
SAMBOn tekniikka sisältää monia tarpeellisia liikkeitä lukuisista taistelulajeista Neuvostoliiton ajalta. Japanilaisesta Judosta ja Jujutsusta on tarkasti poimittu eri liikkeitä ja sovitettu ja muokattu SAMBOon sopiviksi. SAMBO on suuntautunut kahteen tarkoitukseen urheilu- ja taistelutarkoituksiin.
Sambo - paini on sovellettu mahdollisimman realistisesti todellisen taistelu tilanteen mukaan, mutta ei vain seisaaltaan vaan myös maassa maaten. Tekniillinen arsenaali on mahdollisimman laaja mukaan lukien lukot käsiin ja jalkoihin kuitenkin myös lukot sisältävät tietynlaisia rajoituksia. Laaja tekniikka valikoima seisaaltaan mukaan lukien; kamppaukset, pyyhkäisyt, selän yli heitot ja kyljen yli heitot jne.

Toimihenkilöt 2021

TJ